Árbol

Árbol
Apetece sentarse bajo un árbol, protegidos por su sombra, leyendo un buen libro...

domingo, 4 de noviembre de 2007

Ansietat

hola companys

en diferents ocasions m'he trobat amb amics o persones conegudes que en saber que sóc psicòloga, quasi de forma automàtica em pregunten per la depressió i l'ansietat.

He pensat que pot ser interesant afagir un enllaç que parli de l'ansietat, donat que hi ha molta gent que la pateix. Com la meva formació posterior ha estat en teràpia Cognitivo-Conductual, he afagit una web que parla i tracta l'ansietat des d'aquest model.

L'enllaç el trobareu a la llista de webs.

Trobareu la definició d'ansietat, les principals característiques d'aquesta simptomatologia, l'ansietat sana i la patologica i la descripció d'algunes tècniques per a controlar-la.

Una de les primeres coses que s'ha de fer és acceptar que es pateix d'ansietat. Amb l'acceptació ens serà molt més fàcil arribar a poder controlar-la. Com sempre, una de les primeres tècnicas a realitzar és la relaxació i el control de la respiració. A l'enllaç parla de la meditació, però aquesta no és la única manera d'aconseguir relaxar-se.

Però és primordial aprendre a controlar la respiració!

En una crisi d'ansietat, el primer símptoma fisiològic és la hiperventilació. Respiracions ràpides i superficials que porten a l'alteració de l'equilibri entre l'oxígen i l'anhídrid carbònic a la sang. Respirant ràpid, augmenta l'O2 i disminueix el CO2. Aquest desequilibri és el que va produint la resta de símptomes físics: taquicàrdia, augment de la pressió artesial, suor freda, sentir les mans rígides, mareig...

Tota aquesta simptomatologia física, present en un atac d'ansietat, es pot revertir amb el control de la respiració. Una manera ràpida, ja que en aquests moments costa molt poder controlar la respiració, és respirar dins una bossa. Això augmenta la concentració de CO2 a la sang i fa dismiuir l'O2 fins a uns valors normals.

Aprenent a respirar profundament també aconseguirem el mateix. Però en plena crisi i sense un entrenament previ pot ser difícil perquè es té la sensació que augmenta l'ofec.

Si aprenem a controlar la respiració just a l'inici de la crisi d'ansietat podrem evitar que aquesta aparegui.
Si podem controlar els inicis d'una crisi d'ansietat i aconseguim que no evolucioni, podem controlar l'aparició de les crisis.
I si podem controlar la seva aparició, perdem la por a tenir una crisi, ja saber com controlar-la! Poc a poc, desapareixen, les podem controlar!

És simple de dir i no hauria de ser fàcil aconseguir-ho.
Però es necessita un entrenament previ en la respiració per a poder aplicar-ho quan es necessiti. Potser a la primera no s'aconsegueixi, ni a la segona. Però amb entrenament i tenacitat, s'aconsegueix fer-ho.

I funciona.



5 comentarios:

Roser dijo...

hola
veig que no heu fet cap comentari respecte al tema de l'ansietat.
Us sembla correcte i útil la informació penjada?
Creieu que us pot ser útil en cas d'estar a punt de patir una crisis d'ansietat?
El fet de saber com comença i el remei per a tallat-la, la considereu efectiva?
Creieu que podrieu controlar una crisi d’ansietat seguint el què us he explicat?
M’agradaria saber la vostra opinió?

Talliann dijo...

Hola Roser,

arribo una mica tard, crec, però et deixo la meva opinió. Em sembla útil la informació penjada, em semblaria util també saber com es para l'ansietat abans d'arribar a la crisis.

Es a dir, posem que un se sent malament, ansiós (sense entrar a definir el terme, clar), somatitzant l'estrés en forma de diferents mals i dolors. S'estressa perquè no sap el que té.

Crec que la meva pregunta és... com distingeixes l'ansietat de altres malalties si quan et sents ansios a més estàs preocupat en excés per la teva salut?

Suposo que això es com el software, quant abans identifiquis el problema i el fixis, més barat et surt el programa :)

GEMA

PS: Encantada de llegir-vos, a vore si publiqueu més cosetes :)

Roser dijo...

hola Gema
moltes vegades el problema de l'ansietat es agreujant precisament per el que preguntes, com saber si estàs estressat, ansiós si no et notes nerviós?

L'ansietat ja fa aquestes coses, no sempre una persona té els habituals símptomes, però té diferents malestars que no són greus, que moltes vegades no ens fananar al metge a preguntar i que poden ajudar-nos a saber si estem neguitosos.
Per exemple, es pot tenir mal de cap (cefalea tensional). Aquesta cedeix prenent alguna medicació però generalment, no cedeix del tot excepte si descansem una estona o fins que anem a dormir.

També solen ser habituals els dolors musculars. La tensió va que anem apretant els músculs produint petites contractures musculars. És força habitual la tensió a les mandíbules (apretant fort la boca), l'esquena, la zona cervical.


De fet, podriem trobar petites patologies a tot el nostre cos relacionades amb la simptomatologia ansiosa.

La pròpia preocupació per a la pròpia salut ja és, per sí, un indicador d'ansietat, possiblement com ansietat tret de la persona que no pas moments puntuals d'ansietat.

Si vols comentar més específicament el teu malestar o molèsties, et puc ajudar a "buscar"
si és degut a l'ansietat o no.
Si prefereixes, por preguntar en privat!

Gràcies Gema!

Anónimo dijo...

hola
yo pienso que lo que hay que cortar desde el inicio son los pensamientos, distraer la mente hacia otra cosa. Controlar la respiración ayuda pero, por lo menos en mi caso, no impide que la ansiedad vuelva a aparecer pasados unos minutos, me tendría que pasar haciendo técnicas respiratorias todo el día.

Saludos.

Roser dijo...

hola

sería estupendo poder cambiar o desviar los pensamientos hacia otra cosa de forma instantánea. Pero muchas veces la propia ansiedad no lo permite. Es bastante difícil aunque realmente sería lo mejor.

Quizás la respiración sólo te es efectiva un rato orque enseguida vuelven a aparecer los pensamientos angustiantes. Pero a lo mejor entrenando más en la respiración puedes rebajar el nivel de ansiedad intentando visualizar algo que te ayude a apartar los pensamientos.